Türkiye Ekonomisi: Temmuz Dış
Ticaret Dengesi
Kümülatif Yıllık İhracat İlk Kez 200 Milyar USD Üzerinde.
Temmuz ayında ihracat aylık %16,9 azalırken, yıllık bazda ise %10,2 artı ve 16,4 milyar USD seviyesinde geldi. Aylık bazda gerilemeye rağmen ihracat tarihi ortalamalarının üzerinde. 12 aylık kümülatif ihracat ise ilk kez 200 milyar USD'yi aştı ve rekor seviyesini yeniledi.
İthalatta temmuz ayında ise aylık %8,6 düşüş görmekteyiz fakat yıllık bazda %10,2 artış görmekteyiz. Tarihi ortalamalara göre yüksek seyretmeye devam etmekte. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracat aylık %1,1 düşerken, ithalat ise aylık %4,2 arttı.
Dış ticaret açığı temmuz ayında aylık %48,7, yıllık ise %51,3 artarak 4,3 milyar USD'ye çıktı. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı 48,6 milyar USD olurken, GSYH oranı da temmuzda %6,7 seviyesine yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %79,3 ile yılın en düşüğünde.
Hatırda Kalması Gerekenler
Altın ithalatında olumlu görünüm devam etmekte. Geçen sene dolarizasyonla birlikte artış kaydeden altın ithalatı, temmuz ayında 2016'dan beri en düşük seviyede.
Dikkat çekici olarak artan ekonomik aktivite ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle enerji ithalatının salgın sonrası en yüksek seviye olan 4 milyar USD olduğunu görmekteyiz. Ağustos ayında ise Delta varyantın küresel ekonomik toparlanmaya dair yarattığı endişelerle Brent petrol fiyatında düşüş gördük. Bu açıdan önümüzdeki ay enerji ithalatı düşebilir fakat yüksek seviyelerini koruyacaktır.
İthalatta kısmi düşüş görsek de yüksek seviyeler korunmakta. Alınan makroihtiyati tedbirlerle tüketim malı ithalatında yavaşlama görülmekte fakat mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ithalat verisinde aylık artış görülmekte. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, bireysel kredilerin sınırlandırılmasına yönelik geçen hafta çalışma sinyali vermişti. Bu açıdan önümüzdeki dönemde alınacak tedbirlerle ithalattaki yavaşlamanın özellikle tüketim malı kaynaklı belirginleşmesi beklenebilir.
Artan Delta varyant yayılımına rağmen güçlü küresel taleple ağustos ayında günlük verilere göre ihracatın aylık bazda tekrar artacağını ve 19 milyar USD seviyesini aşacağını düşünmekteyiz. Özellikle bayram nedeniyle resmi tatil gün sayısının fazla olmasının da etkisiyle temmuzda ihracatta bir yavaşlama görmüştük fakat yine de tarihi ortalamalara göre yüksek seviyelerde.