Türkiye Ekonomisi: Temmuz Ayı Cari İşlemler Dengesi
Turizm Gelirleri, Cari Açığa Desteğini Artırıyor
Cari işlemler açığı, temmuz ayında 0,7 milyar USD ile piyasa beklentisine yakın gerçekleşti. Haziran ayında cari açık 1,1 milyar USD gerçekleşmişti. Hazirana göre cari açıktaki iyileşmede dış ticaret açığındaki genişlemeye karşılık net seyahat gelirlerinin aylık %106 artması etkili oldu.
Ağustos ayında kümülatif cari açıkta iyileşmenin daha da belirginleşmesini beklemekteyiz. Ağustosta DHMİ verilerinin işaret ettiği üzere dış hat yolcu sayısındaki toparlanma eğiliminin sürmesi turizm gelirlerinde artışın süreceğini göstermekte. Altın ithalatı tarihsel ortalamalarının altında seyrederek cari açık lehine görünümünü ağustos ayında sürdürmekte. Pozitif küresel imalat PMI verilerinin desteğiyle ihracatta güçlü seyrin sürmesine karşılık toplam ithalatın da gücünü koruması ise ağustosta dış ticaret açığının temmuz ayına göre sınırlı artmasına neden olmakta. Neticede dış ticaret açığındaki sınırlı genişlemeye karşılık toparlanan turizm gelirleri cari açıktaki daralmanın devamını sağlayacak.
2020 yıl sonuna göre cari açığın daralmasında aşılama sürecindeki ilerleme ve uluslararası ölçekte artan mobilitenin desteğiyle hizmetler dengesindeki belirgin iyileşme, güçlü ihracatla birlikte dış ticaret açığındaki daralma, birincil gelir dengesindeki zayıflığa karşılık ikincil gelir dengesindeki artış belirleyici oldu. 2020 yıl sonunda 37,3 milyar USD olan cari açık, temmuz ayı itibarıyla 12 aylık kümülatif şekilde 27,8 milyar USD'ye iyileşti. Cari açık/GSYH oranı da 2020 yılı sonundaki %5,2'lerden %3,6'ya geriledi. Yılın geri kalanında turizm ve ihracat gelirlerinin katkısıyla cari açıktaki daralmanın sürmesini beklemekteyiz. Artan enerji ithalatı, Delta varyantı kaynaklı riskler ve ithalattaki yüksek seviyeler ise cari açıktaki iyileşmeyi sınırlayabilecek riskler olarak öne çıkmakta. OVP'de yıl sonunda cari açığın 21 milyar USD gerçekleşmesi öngörülürken, cari açık/GSYH oranı %2,6 beklenmekte.
Cari açığın finansmanındaki olumlu tablo sürüyor. Temmuzda 0,7 milyar USD gerçekleşen cari açığın finansman ihtiyacı, doğrudan yatırımlar, diğer yatırımlar ve portföy yatırımları kaynaklı olan 4,9 milyar USD'lik net yabancı sermaye girişi ile karşılanmış. Temmuz ayında 2,5 milyar USD'lik giriş de kaynağı belli olmayan para giriş-çıkışını gösteren net hata noksan kalemi kaynaklı olmuş. Neticede sermaye girişiyle cari açığın karşılanması ile birlikte rezervlerde 6,7 milyar USD'lik artış gözleniyor.
2020 yıl sonuna göre de cari açığın finansmanında belirgin iyileşme gözlenmekte. Rezervler, sermaye çıkışı neticesinde cari açığın finansmanında 2020 yılında aktif rol almıştı, 2021 yılında ise diğer yatırımlar, net hata ve noksan, portföy ve doğrudan yatırımlardaki giriş cari açığın finansmanında rezervlere ihtiyacı sona erdirdi. Böylece yapılan swap anlaşmalarının da desteğiyle yılın başından bu yana rezervlerde 14 milyar USD artış görüldü.