Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı
Anket göstergeleri karışık sinyal vermeye devam etmekte.
Arındırılmış verilerde şubat ayı anket göstergelerinde aşağı yönlü sınırlı hareket görmekteyiz. Perakende ticaret sektörü %0,4 artışla 108,9'a yükselirken, kısıtlamaların etkisiyle hizmet sektörü %1,4 düşüşle 100,4'e, inşaat sektörü de azalan konut satışları ve sıkılaşan finansal koşuların da etkisiyle %1,3 düşüşle 83,1'e gerilemekte. Kısıtlamaların üretim tarafına daha az baskı yapması, TL varlıkları destekleyici piyasa dostu adımların sürdürülmesi ve olumlu aşı haberlerinin de desteğiyle mevsimsellikten arındırılmış RKGE kısmi düşüşe rağmen iyimserlik seviyesi olan 100'ün üstünde açıklanmaya devam etmekte. Arındırılmamış verilerde ise RKGE 2,3 puan artarak 2018 Mayıs'tan beri en yüksek seviye olan 109,3'e yükseldi. Arındırılmış kapasite kullanım oranı aylık artış trendi sona erdi ve sınırlı düşüş gösterdi.
Hatırda Kalması Gerekenler
- 100 üzeri rakamlar sektöre ilişkin mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliği belirtmekte. Bu açıdan inşaat sektörü hariç diğer sektörler iyimserlik eşiğinin üzerinde açıklanmakta fakat gelecek 3 aylık döneme ilişkin alt endekslerdeki düşüşün sektörel güven endekslerini olumsuz etkilediğini görmekteyiz.
- Ekonomik güven endeksi de hesaplamalarımıza göre şubatta 96,2'ten 95,8'e geriledi.
- Mevsimsel etkilerden arındırılmış RKGE ocak ayında 0,3 puan azalarak 108,7 seviyesine gerilemesine rağmen iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Özellikle üretim hacmindeki düşüş dikkat çekici fakat mevcut durumdaki toplam sipariş kalemi hariç diğer kalemler eşik değerin üzerinde. Genel gidişat endeksi ise 1,2 puanlık azalışla 103,1'e gerilemekte.
- RKGE'de gelecek 3 aydaki ihracat sipariş beklentisinde artış görmekteyiz. Günlük ihracat verilerine baktığımızda önceki aya göre belirgin bir artış görüyoruz. Şubat ayı olmasına rağmen bu ayı 16-17 milyar USD civarı ihracat ile kapatmamız olası gözükmekte.
- Dikkat çeken bir nokta da gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi bütün sektörel güven endekslerinde 100'ün üzerinde, özellikle hizmet sektöründeki fiyat artış beklentisi dikkat çekici. Bu durum fiyat baskılarının bir müddet daha devam edebileceğini göstermekte.
- İstihdam alt kalemlerine baktığımızda RKGE'deki istihdam endeksinde yükseliş görmekteyiz. Sanayi sektöründe istihdam artışını görmeye devam etmemiz olası. Hizmet sektöründe istihdamın azaldığı fakat gelecek 3 ayda artacağı, perakende sektöründe ise istihdamın artması ve inşaat sektöründe azalması beklenmekte.
- Arındırılmış KKO, 0,1 puanlık düşüşle %75,50'ye geriledi ve mayıs ayından bu yana devam eden artış trendi sona erdi