Türkiye Ekonomisi: TCMB Faiz Kararı
Faiz Sabit Bırakılırken, Karar Metninde Değişiklikler Gözleniyor.
Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tutarak sıkı parasal duruşunu sürdürdü, ''gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak'' ifadesini ise metinden çıkardı. Bununla birlikte ''politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği'' ifadesi karar metnine eklendi. (Halihazırda Türkiye, gerçekleşen enflasyona göre emsalleriyle karşılaştırıldığında makul bir reel faiz vermekte, Şekil 1.) 2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine yapılan atıf ve ''sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceği'' ifadesi de yeni metinde yer almıyor. Kurulun, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edeceği de metne eklenmiş. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarla, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacağına da yer verilmiş.
Şekil 1. Gerçekleşen enflasyona göre reel politika faizi
Kaynak: Bloomberg, Ziraat.
- Talep ve maliyet unsurlarının, bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği ve mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceğinin öngörülmesiyle politika faizinin sabit tutulduğu belirtilmekte.
- Merkez Bankası, özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme ile küresel büyüme görünümüne dair toparlanma vurgusunu sürdürmekte, yurt içinde iç ve dış talep kaynaklı büyümenin olumlu tablosunu devam ettirdiğine vurgu yapılmakta. Bu arada salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde risklerin olduğuna da atıf yapılmakta.
- Küresel emtia fiyatlarındaki artış eğiliminin hız kestiği, ancak yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin önemini koruduğuna vurgu yapılmakta.
- İhracattaki artış ve altın ithalatındaki gerilemeye rağmen, güçlü iç talep ve emtia fiyatlarının cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeyi sürdüğüne yer verilmekte. Finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen bireysel kredi büyümesinde yükseliş eğiliminin görüldüğü, ticari kredilerde ılımlı bir seyrin gözlendiğine vurgu yapılmakta.
- Son olarak 29 Nisan'daki Enflasyon Raporu ile 6 Mayıs'ta gerçekleştirilecek PPK toplantısı kısa vadede takip edeceğimiz gelişmeler.