Türkiye Ekonomisi: Mayıs Ayı
İstihdamı
İş Gücüne Katılım Oranındaki Düşüşle, İşsizlik Oranında Düşüş Görülmekte.
Mayıs ayında istihdam azalmasına rağmen mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, işsiz sayısındaki azalmayla %13,8'den %13,2'ye, tarım dışı işsizlik oranı ise %16,1'den %15,1'e geriledi.
Mayıs ayında hizmet ve inşaat sektörleri istihdamında aylık bazdaki artışa karşılık tarım ve sanayi istihdamındaki düşüşün daha çok olması sonucunda toplam istihdam azaldı. İşsiz sayısı ise 4 ay sonra azaldı, fakat bunun mayıs ayındaki kapanma koşulları ile iş arama sürecinin sekteye uğraması nedeniyle olabileceğini düşünmekteyiz. Haziran ayıyla birlikte normalleşme süreci ile istihdam edilenlerin ve işsiz sayısının tekrar yükselmesini beklemekteyiz. Salgın sürecinde birçok kişi iş aramaktan vazgeçerken, bu kişilerin, normalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte iş gücü piyasasına geri dönüşünün iş gücüne katılım oranlarında artışı beraberinde getirebileceği bu durumun da arındırılmış işsizlik oranında dalgalanmaya neden olabileceği görülmekte.
Mayıs ayında işsiz sayısı aylık 265 bin kişi düştü. Bu rakam da Ağustos 2020'den beri en belirgin düşüşe işaret etmekte, istihdamın 216 bin kişi azalması (tarım istihdamı 312 bin azalışla büyük çoğunluğunu oluşturuyor) iş gücü sayısını düşürürken işsizlik oranını aşağı çekti. Tam kapanma koşulları ile iş gücüne katılma oranı %51,3'ten %50,5'e ve istihdam oranı ise %44,2'den %43,8'e geriledi.
İkinci çeyrekte kamu sağlığı tedbirleri ile dar tanımlı işsizlik oranlarında dalgalanmalar görmekteyiz. Kapanma tedbirlerinin iş gücüne katılım ve istihdam oranlarında düşüşe neden olduğu görülmekte. Haziran ayıyla birlikte normalleşmenin etkisiyle istihdamda artış görmemiz olası fakat arındırılmış işsizlik oranlarındaki düşüşte iş gücüne katılım oranlarındaki değişim belirleyici olacaktır. Bu açıdan ekonomik faaliyetteki artışa rağmen dar tanımlı işsizlik oranlarında artış görmemiz olasılık dahilinde.
Dar tanımlı arındırılmış işsizlik göstergesinin işlevselliği pandemi süresince küresel ölçekte tartışılmakta. Bu açıdan TÜİK istihdam piyasasındaki gelişmeleri daha sağlıklı yansıtabilmesi için geniş tanımlı işsizlik göstergeleri yayınlamaya başlamıştı. Bu göstergelere baktığımızda ise kapanmaya rağmen nisan ayına göre gerileme görülmekte. Ayrıca istihdam göstergelerinde kadın erkek ayrımına baktığımızda tam kapanmadan kadınların daha olumsuz etkilendiği görülmekte. Özellikle kadın istihdam oranında %27,4'ten %26,3'e düşüş dikkat çekici.