Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı
Anket göstergeleri, ilk çeyrekte büyümedeki pozitif görünümün sürdüğünü teyit ediyor.
Mart ayına ilişkin anket göstergeleri, inşaat sektörü güven endeksi haricinde olumlu bir tablo çizdi. En belirgin artış kısıtlamaların gevşetilmesiyle hizmet sektörü güven endeksinde gözlenirken, tüketici güven endeksindeki artışla uyumlu olarak imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi (RKGE) de aralıkta gördüğü 2018 yılından bu yana ki en yüksek seviyelerine yaklaştı. Perakende ticaret sektörü güveninde iyileşme sınırlı kalırken, inşaat sektörü güven endeksi azalan konut satışları ve sıkılaşan finansal koşuların da etkisiyle mayıstan bu yana en düşük seviyede. İhracat ağırlıklı kalemlerin desteğiyle arındırılmış kapasite kullanım oranı, 0,1 puan artışla %75,6 seviyesinde. Bileşenlerinin açıklanmasıyla birlikte mart ayında ekonomik güven endeksinin 98,9'a yükseleceğini hesaplıyoruz ki bu da salgın öncesi döneme geri döndüğünü işaret ediyor. Şubat 2020'de endeks, 98,4 idi.
İktisadi yönelim anketinin (İYA) detaylarında gelecek 3 aya yönelik beklentilerin olumlu seyrettiği görülmekte ve özellikle ihracat sipariş miktarında belirgin bir artış beklentisi dikkat çekmekte.
Hatırda Kalması Gerekenler
- Endekslerdeki 100 ve üzeri rakamlar sektöre ilişkin iyimserliği işaret etmekte. Bu açıdan hizmet, perakende ticaret ve reel kesim güven endeksleri iyimser bölgede kalmaya devam etmekte. Tüketici ve inşaat sektörü güven endeksleri iyimserlik eşiğinin altında.
- Mevsimsel etkilerden arındırılmış RKGE, mart ayında 1,5 puan artarak 110,2 seviyesine yükseldi. Toplam sipariş miktarı ve genel gidişat kalemi haricinde bütün alt kalemlerde aylık artış görmekteyiz.
- Yatırım malları, tekstil ve giyim eşyaları, kimyasal ürünler, fabrikasyon metal ürünleri, motorlu kara taşıtı, diğer ulaşım araçlarının imalatı ve mobilya imalatı sektörleri kapasite kullanım oranındaki ılımlı artışın belirleyicileri.
- Günlük ihracat verilerine dayanarak mart ayında rekor bir ihracat görebileceğimizi hesaplıyoruz. Bu görüntü ile uyumlu olarak İYA'nın detaylarında gelecek 3 aydaki ihracat sipariş beklentisinin Şubat 2008'den bu yana en yüksek seviyede olduğunu görüyoruz, dolayısıyla ihracattaki pozitif seyrin süreceği öngörülmekte.
- Anket göstergelerinin alt bileşenleri fiyat baskılarının devam edebileceğini göstermekte, gelecek 3 aylık dönemde, satış fiyatının artacağı düşünülmekte. Dikkat çeken bir nokta da gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi perakende ticaret ve hizmet sektöründe artışa işaret ediyor.