2021 Yılı Kasım Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Üretime İlişkin Öncü Göstergelerde Yatay Seyir"


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Üretime İlişkin Öncü Göstergelerde Yatay Seyir

Kasım ayında üretime ilişkin öncü göstergelerde sınırlı değişim görülürken, tüketici güveni belirgin düştü. Arındırılmış verilere göre hizmet sektörü güven endeksi düşerken, inşaat, perakende ticaret, reel kesim güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı sınırlı yükseldi. İlgili anket göstergeleri ayın ilk iki haftasını kapsamakta olup, son günlerde kurda yaşanan dalgalanmanın güven endekslerine ve kapasite kullanım oranına olası yansımasını aralık ayı raporunda daha net görebiliriz. Ekonomik güven endeksinin kasım ayında tüketici güven endeksindeki belirgin düşüşle 99,33’e gerilediğini hesaplamaktayız ve bu seviyede gerçekleşirse 4 aydır eşik seviyenin üzerinde seyreden ekonomik güven endeksinin iyimserlik eşik seviyesinin altına gerilediğini göreceğiz.


Ekim ve kasım ayına ilişkin öncü göstergeler ekonomik aktivitede kısmi yavaşlamaya işaret etmekte. Bu arada önümüzdeki hafta 3. çeyreğe ilişkin büyüme verileri açıklanacak. Foreks Anketi’ne göre beklentiler yıllık büyümenin %8 gelebileceği yönünde, bu sene sonu büyüme beklentisi ise %9,6.

353.png 

Kasımda aylık 0,9 puan artışla inşaat sektörü endeksi en çok artış gösteren güven endeksi oldu ve senenin en yükseğinde fakat eşik seviyenin altında kalmaya devam etti. Onu 0,8 puan artışla perakende ticaret sektörü güven endeksi izliyor. Hizmet sektörü güven endeksinde ise artış trendi sonlandı. Bu hafta açıklanan tüketici güven endeksi ise 71,1 ile tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etti ve reel kesim güven endeksinin ise tekrar arttığını görüyoruz.


Arındırılmış kapasite kullanım oranı, aylık 0,1 puan artışla %77,6 seviyesine yükseldi. Eczacılık, makine, mobilya, kimyasal ürünler, deri, tekstil, ve bilgisayarların üretimi en çok kapasite kullanım oranı artan sektörler. Dikkat çekici olarak tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle motorlu kara taşıtları sektöründe kapasite kullanım oranında düşüş görülmekte.


Reel kesim güven endeksindeki artışta mamul mal stokundaki %3,8’lik artış belirleyici olmakta. Mamul mal stoku endeksindeki artışta özellikle tedarik zincirindeki sıkıntıların ve emtia fiyatlarındaki artışların faktör olduğunu düşünmekteyiz. Üretim, siparişler, ihracat beklentilerine ilişkin alt endeksler de artmakta. Sabit sermaye yatırım harcamasında ve genel gidişat kalemindeki düşüş ise reel kesim güven endeksindeki artışı sınırladı.


Önümüzdeki dönemde özellikle kurdaki volatilite artışı sonucu güven endekslerinde de dalgalanmalar görülebilir. Kur gelişmeleri hariç güven endekslerini etkileyebilecek diğer faktörlere baktığımızda TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesinin inşaat sektörü güven endeksine olumlu, inşaat maliyetlerindeki artışın ise olumsuz yansımasını beklemekteyiz. Döviz kuru gelişmelerinin yanı sıra artan enflasyonist beklentilerin ise tüketici güveni endeksi üzerinde etkili olmaya devam etmesini, artan ihracat hacminin, dolayısıyla sanayi üretimindeki artışın da reel kesim güven endeksi üzerinde olumlu etki etmesini fakat küresel ölçekte artan enerji maliyetlerinin kısa vadede üretime yönelik aşağı yönlü risk oluşturduğunu düşünmekteyiz. ​

354.png