Türkiye Ekonomisi: Haziran Ayı
İstihdamı
Normalleşmenin Etkisiyle Manşet İşsizlik Oranında Belirgin Düşüş Görülmekte.
Haziran ayında kademeli normalleşme adımlarının etkisiyle Haziran 2020'den beri görülen en yüksek istihdam artışı ve işsiz sayısındaki azalmayla mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %13,1'den %10,6'ya, tarım dışı işsizlik oranı ise %15'ten %12,3'e geriledi.
İstihdam oranı %44'ten %44,9'a yükselirken, genç işsizlik oranı ise %22,9'dan %22,7'ye, işgücüne katılım oranı %50,7'den %50,2'ye geriledi. 2019 yılında %53'lü seviyelerde idi. Açılmanın devamıyla salgın sürecinde birçok kişi iş aramaktan vazgeçerken, bu kişilerin, normalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte iş gücü piyasasına geri dönüşü iş gücüne katılım oranlarında artışı beraberinde getirebilecek, bu durum da arındırılmış işsizlik oranında dalgalanmaya neden olabilecektir.
İşsiz sayısı düşmeye devam etti ve 3,4 milyon kişiye geriledi, Nisan 2018'den beri en düşük rakam. İstihdam haziran ayında 602 bin kişi arttı. Sektörel açıdan bakıldığında ise en belirgin katkıyı 296 bin istihdam artışı ile sanayi sektörü verirken, tarım sektöründe hasat mevsiminin etkisiyle istihdam artışı 163 bin kişi, hizmetler sektöründe 136 bin kişi arttı, inşaat sektörünün ise istihdama katkısı sınırlı kaldı ve 8 bin kişi arttı. Kadın işsizlik oranı %15,3'ten %14,1'e gerilerken, erkek işsizlik oranı ise %12,1'den %9'a geriledi.
TÜİK istihdam piyasasındaki gelişmeleri daha sağlıklı yansıtabilmesi için geniş tanımlı işsizlik göstergeleri yayınlamaya başlamıştı. Bu göstergelere baktığımızda ise normalleşme ile belirgin gerileme görülmekte.
Öncü veri olarak İŞKUR verilerine baktığımızda ise özellikle işe yerleştirme verisinde temmuz ayında haziran ayına göre yavaşlama görülmekte. İşe yerleştirilen kişi sayısı haziran ayı ile kıyaslandığında tarımda önceki aya göre sınırlı azalma görülmekte, inşaat sektöründe ise 3,7 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 6,8 bin ve hizmetler sektöründe ise 10 bin kişi arttı. Ayrıca İŞKUR verisiyle uyumlu olarak ISO imalat PMI verisinde istihdam alt endeksi genişleme bölgesinde idi. Temmuz ayında ise turizmdeki hareketliliğin hizmet istihdamını olumlu etkilemesi beklenebilir.