Türkiye Ekonomisi: Aralık Sanayi
Üretimi
Sanayi Sektörü 4. Çeyrekte Büyümenin Sürükleyicilerinden
Sanayi üretimi aralık ayında %0,3 olan beklentilerin üzerinde aylık %1,6, yıllık bazda ise %14,4 arttı. Sanayi üretimi çeyreklik bazda %4,3 arttı ve önceki çeyrekte ise %2 artmıştı. Bu açıdan büyüme verisinde üretim tarafına önemli katkı yapacaktır.
Ocak ayında imalat PMI 50,5'e geriledi fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etti, ihracat rekor seviyelerinden gerilerken, elektrik tüketimi de İran kaynaklı enerji arzındaki sıkıntılara rağmen tarihsel ortalamalarının üzerinde kalmaya devam etti, reel kesim güven endeksi artarken, kapasite kullanım oranı ise sınırlı geriledi. Bu açıdan öncü göstergeler sanayi üretiminde geçici ivme kaybı olabileceğine işaret etmekte. Tedarik zincirindeki sıkıntılar, yüksek emtia fiyatları ve fiyat baskıları ise sanayi üretimi için risk faktörü olmaya devam edecektir. Belli bir süre devam eden İran kaynaklı doğal gaz kesintilerinin sarkan etkisi ve sonraki süreçte sanayi sektörünün üretimi ne kadar telafi ettiği izlenecektir.
Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında aylık en büyük artış yüksek teknoloji ürünlerinde görülmekte ve sanayi üretimindeki artışta belirleyici oldu. Tabloya göre en büyük ihracatçı sektörlerden ana metal sanayi daralırken salgın sonrası tedarik zincirindeki sıkıntılarla dalgalanma gördüğümüz motorlu taşıtın bu ay büyümeye katkısı sınırlı kaldı. Bilgisayar üretimindeki ve diğer ulaşım araçlarının imalatındaki artış dikkat çekici.
Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde, dayanıksız tüketim malı hariç diğer gruplar üretim artışına katkı verirken, yatırım göstergesi sermaye malı üretimi aralık ayında sanayi üretimindeki artışın çoğunluğunu oluşturdu. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En belirgin katkı ise yine ara malı imalatından geldi.