Türkiye Ekonomisi: Ağustos Ayı Cari İşlemler Dengesi
Ekim 2020'den Bu Yana İlk Kez Cari Fazla
Cari işlemler dengesi, ağustos ayında Ekim 2020'den bu yana ilk kez fazla vererek 0,53 milyar USD gerçekleşti. (Beklenti: -0,24 milyar USD). Eylül ayında, ihracatın rekor kırmasının da katkısıyla dış ticaret açığının daralması ve turizm gelirlerindeki toparlanmanın sürmesiyle cari fazlanın mümkün olabileceğini değerlendiriyoruz.
Geçen sene ağustosta 4,1 milyar USD cari açık gerçekleşmişti. Geçen seneye göre dış ticaret açığının daralması ile artan turizm ve taşımacılık gelirlerinin katkısıyla hizmetler dengesinin güçlenmesi bu ayki cari fazlanın gerekçeleri oldu.
•12 aylık kümülatif cari açık belirgin düştü. 12 aylık kümülatif cari açık temmuzdaki 27,6 milyar USD'den 23 milyar USD'ye geriledi. Cari açık/GSYH* oranı da 2020 yılı sonundaki %4,9 seviyesinden %3 seviyesine iyileşmiş oldu ki bu seviyeler bir yılın en düşük seviyeleri. *2021 ikinci çeyrek büyüme.
Finansman tablosu da olumlu. Ağustos ayında 8,3 milyar USD'lik net yabancı sermaye girişi görüldü. Büyük çoğunluğu IMF'nin SDR tahsisatı olan 6,3 milyar USD'nin katkısıyla diğer yatırımlar kaynaklı olurken, portföy yatırımlarına da giriş gözlendi. Ek olarak kaynağı belli olmayan para giriş-çıkışını gösteren net hata noksan kalemine de 4,5 milyar USD'lik güçlü giriş gözlendi. Böylece hem cari fazla görünümü hem de SDR tahsisinin de katkısıyla rezervlerde 13,2 milyar USD'lik artış gözlendi.
2020 yıl sonuna göre cari açığın daralmasında aşılama sürecindeki ilerleme, uluslararası ölçekte artan mobilitenin desteğiyle hizmetler dengesindeki belirgin iyileşme, güçlü ihracatla birlikte dış ticaret açığındaki daralma ve ikincil gelir dengesindeki artış belirleyici oldu. Toplam ithalat, gerek iç talepteki güçlü seyir gerekse özellikle emtia fiyatları kaynaklı olarak artan ithalat fiyatları ile birlikte gücünü korudu ancak bu dönemde altın ithalatının tarihsel ortalamaların altında seyretmesi cari denge lehine görünümü pekiştirdi.
2020 yıl sonu cari açık rakamında, 2,3 milyar USD'lik aşağı yönlü revize yapıldı. 2020 yılı sonunda 35 milyar USD olan cari açık, ağustosta 23 milyar USD'ye iyileşti. Yılın geri kalanında turizm ve ihracat gelirlerinin katkısıyla cari açıktaki daralmanın daha ılımlı bir şekilde sürmesini beklemekteyiz. Artan enerji fiyatları, Delta varyantı kaynaklı riskler ve ithalattaki yüksek seviyeler ise cari açıktaki iyileşmeyi sınırlayabilecek riskler olarak öne çıkmakta. OVP'de yıl sonunda cari açığın 21 milyar USD gerçekleşmesi öngörülürken, cari açık/GSYH oranı %2,6 beklenmekte.