Eylül ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılar yıl sonu enflasyon beklentilerini artırmaya devam etmekte, kur tahminleri ise görece yatay seyretmekte. Bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde ise belirgin artış görülmekte. Gelecek sene büyüme tahmini de yukarı yönlü revize edildi. Sene sonu için ise cari açık tahmini aşağı yönlü revize edilmeye devam edilmekte.
Orta ve uzun vadeli enflasyon beklentileri ise artmakta. Gelecek haftaki PPK toplantısından faizlerde bir değişiklik beklenmediğini görüyoruz.
Cari açık beklentileri ise düşmekte. Cari açık beklentilerinin iyileşmesinin ana sebepleri olarak, ihracattaki güçlü performansın, altın ithalatının yavaşlamasının ve hizmet gelirlerindeki artışın devam etmesi sayılabilir, ağustos ayında ithalatta belirgin artış görmemiz, enerji fiyatlarının tekrar yükselme eğilimine girmesi ve emtia fiyatlarındaki yüksek seyir cari açık beklentilerindeki düşüşü sınırlandırmakta. Son açıklanan DHMİ verileri hizmet gelirlerinin cari dengeyi desteklemeye devam edeceğini göstermekte. Dış hat yolcu sayısında ağustos ayında aylık ve yıllık bazda artışın devam etmesi ile net hizmet gelirlerinde artış devam edecektir. Orta vadede aşılama sürecindeki seyir turizm beklentilerini ve dolayısıyla hizmet gelirlerini olumlu etkileyerek cari dengedeki görünüme destek verecektir fakat Delta varyant yayılımının mobiliteye etkisi ise cari açık için yukarı yönlü risk faktörü olarak durmakta.
Anket katılımcılarının eylül, ekim ve kasım ayına ilişkin enflasyon beklentileri, enflasyonun eylülde %19'un üzerinde devam edeceğini ve ekim ve kasımda ise düşeceğini işaret ediyor. Enflasyonun eylül ayında aylık %1,11 artacağı ve yıllık enflasyonun %19,25'ten %19,41'e yükselmesi beklenmekte. Kasımda ise baz etkisinin devreye girmesiyle %18,85'ten %17,29'a belirgin şekilde düşmesi beklenmekte. Geçen sene kasım ayında aylık bazda TÜFE %2,3 artmıştı.
Gelecek haftaki TCMB PPK toplantısında politika faizinin %19 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, gelecek 3 ay içerisinde de kasım ayındaki enflasyondaki beklenen düşüşün de katkısıyla 100 baz puana yakın düşüş beklenmekte. Önümüzdeki hafta ise TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyona vurgu yapan açıklamaları sonrası TCMB PPK toplantısında buna yönelik ifadeler önemli olacaktır.
Kur beklentileri ise stabil seyretmekte. Cari ay sonu kur beklentisi 8,49'ta sabit kalırken, yıl sonu kur beklentisi 8,94'ten 8,92'ye sınırlı revize edilmekte. Kur beklentisindeki yatay seyre rağmen, yıl sonu enflasyon beklentilerinde artış görmemizde, özellikle uluslararası emtia ve kuraklığın da etkisiyle gıda fiyatlarındaki yüksek seyir, ÜFE-TÜFE arasında artan fark etkili olmaya devam etmekte.
Eylül ayı anketinde bu yıla ilişkin büyüme beklentisi %5,96'dan %8,23'e yukarı yönlü revize edildi. Gelecek yıl büyüme tahmini ise %4,01'den %4,2'ye yükseltildi. Özellikle bu dönemde büyüme beklentilerinin yukarı yönlü güncellenmeye devam ettiğini gördük. Son açıklanan OVP'de yıl sonu büyüme beklentisi %9 olurken, gelecek sene için %5. Bu durumda; 2. çeyrekteki güçlü gelen büyüme verisi, aşılama sürecindeki ilerleme, normalleşme adımlarının devamı ile tüketim talebinin yüksek seyretmesinin, turizmdeki gelişmelerin ve dış talebin olumlu seyretmesinin faktör olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca dikkat çekici olarak Fitch de Türkiye için büyüme bu yıla ilişkin beklentisini %7,9'dan %9,2'ye çekti.
Büyüme beklentisindeki yukarı yönlü revizyona karşın yıl sonu cari açık beklentisinde düşüş devam etmekte. Yıl sonu cari açık beklentisi 23,5 milyar USD'den 22,4 milyar USD'ye çekilmekte. Beklenen cari açığı, OVP'deki 2021 yıl sonu GSYH tahminine böldüğümüzde ise cari açık/GSYH oranı yaklaşık %2,8 seviyelerine denk gelmekte. 2020 yılını 37 milyar USD civarında bir cari açıkla ve GSYH'a oranını ise %5,2 ile sonlandırmıştık, dolayısıyla 2020 yıl sonuna göre cari açık beklentilerinde daralma öngörüsü sürmekte. Son yayınlanan OVP'de yıl sonu cari açık/GSYH beklentisi %2,6.
Orta vadede daha belirgin olmak üzere ve orta ve uzun vade enflasyonist beklentiler artmakta.
Bilgi Notu: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi Nedir?
Eylül ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 56 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.