Türkiye Ekonomisi: 2020 Yılı
Görünüm
Pandemi yılı olan 2020'nin istihdam üzerinde farklı yansımaları oldu.
Pandemi yılı olan 2020'nin istihdam ve işsizlik oranı üzerinde farklı yansımaları oldu. Hükümet'in uygulamaya koyduğu kısa çalışma ödeneği, işçi çıkarma yasağı gibi tedbirler ve iş gücüne katılım oranındaki dalgalanma ve ekonomik aktivitedeki performans işsizlik oranları üzerinde geride bıraktığımız yıl belirleyici oldu.
- İnşaat sektörü istihdamı son dönemde hız kesse de finansal koşulların desteğiyle sert artış sergileyen konut satışlarından geçen sene güçlü bir şekilde yararlandı. İhracatımızın güçlü bir toparlanma eğilimine girmesi sanayi üretimi kanalıyla sanayi istihdamını destekledi. Hizmet sektörü ise kısıtlamalar ve turizmdeki zayıflıkla baskı altında kaldı. Tarım sektörü ise 2019 yılı ortalamasının altında kaldı.
- 2020 yılında işsizlik oranı, işsiz sayısındaki yıllık 408 bin kişilik azalışla birlikte 2019 yılındaki %13,7 seviyesinden %13,2'ye geriledi. 2020 yılında istihdamın hizmet ve tarım sektörü ağırlıklı olmak üzere yıllık 1,27 milyon kişi azalmasıyla birlikte işgücü (işsiz+istihdam) 1,68 milyon kişi azaldı, istihdam oranı da %42,8 ile veri setinin uzandığı 2014'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Tarım dışı işsizlik oranı da 0,7 puan azalışla %15,3, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yıllık 0,1 puan azalarak %25,3 gerçekleşti.
- Yıllık bazda incelediğimizde erkek ve kadın istihdamının benzer miktarda azalış sergilediği, buna karşın kadın işsiz sayısının erkek işsiz sayısına göre yaklaşık 3 kat fazla düşüş gösterdiği görülüyor. Böylece erkek işsizlik oranı 0,1 puan azalarak %12,3 seviyesinde, kadın işsizlik oranı yıllık 1,5 puan azalışla %15 seviyesinde gerçekleşti.
2020 yılında sanayide istihdam edilenlerin toplam istihdam içerisindeki payı, 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, inşaat sektöründe istihdam edilenlerin payı da 2019 yılına göre iyileşti, buna karşın tarım ve hizmet sektörlerinin istihdamdaki payı azaldı. İstihdam yıllık olarak, tarım sektöründe 381 bin azaldı, sanayi sektörünün alt kalemlerinden madencilik ve elektrik gaz sektöründeki yıllık sınırlı istihdam artışına karşın imalat sanayindeki istihdam kaybıyla sanayi sektöründe 64 bin ve inşaat sektöründe 12 bin istihdam kaybı görüldü. Hizmet sektöründeki 812 bin kişilik istihdam kaybına, başta toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerindeki istihdam azalışı neden oldu. Hizmet sektörünün alt kalemlerinde sadece finans ve sigorta faaliyetleri, bilgi ve iletişim ile kamu yönetimi ve savunma faaliyet kollarının istihdamında yıllık artış görüldü.
Bölgesel sınıflandırma olarak incelediğimizde 26 bölgenin 23'ünün istihdamında yıllık azalış görüldü. TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgelerinin istihdamında ağırlıklı tarım ve sanayi (inşaat dahil) istihdamı kaynaklı yıllık artış gözlendi ve TR22 (Balıkesir, Çanakkale) bölgesindeki istihdam ise sanayi (inşaat dahil) ve hizmet sektörünün istihdamındaki yıllık artış sonucu sabit kaldı. İşsizlik oranı en yüksek bölge %33,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) iken, işsizlik oranı en düşük bölge %6,6 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.
Kaynak:
TÜİK.