Türkiye Ekonomisi: TCMB Faiz Kararı
Enflasyonist baskıların artmasıyla 2 yıl aradan sonra ilk faiz artırımı
Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, ağırlıklı sabit tutulması beklentisine karşılık, 2 yıl aradan sonra ilk kez artırıma giderek 200 baz puan artırımla %10,25 seviyesine yükseltti. Son dönemde Merkez Bankası'nın politika faizinden fonlamayıp geleneksel yöntemle, geç likidite penceresinden ve koridorun üst bandından fonlamayı tercih etmesi nedeniyle bazı piyasa katılımcılarınca, koridorda ve GLP faizinde ayarlama yaparak para politikasına esneklik sağlayabileceğine dair beklentiler mevcuttu. Buna karşın Merkez Bankası, politika faizinde direkt artırıma giderek bir nevi sadeleşme sürecinin devamına işaret etti. Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası'nın miktar ihalesi yoluyla politika faizinden fonlama yapıp yapmayacağı ve yarın itibarıyla likidite kompozisyonunu nasıl şekillendireceği yakından izlenecektir.
Dikkat Çeken Noktalar:
• Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağının ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceğinin öngörüldüğü ancak güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyonun öngörülenden daha yüksek bir seyir izlediği vurgulandı.
• Dolayısıyla Merkez Bankası'nın, genel olarak iç talepteki güçlü seyir ve döviz kuru geçişkenliğinin enflasyon görünümü üzerindeki etkisini değerlendirmesi sonucu politika faizinde artırıma gittiği görülmekte.
• İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlendiği belirtilmekte. (Bugün açıklanan eylül ayı güven endeksleri de bu görünümü desteklemekte.)
• Bir önceki PPK karar metninde bireysel kredilerdeki güçlü seyre atıf yapılmıştı, bugünkü metinde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğiliminin bireysel kredilerde de başladığı ifade edilmiş.
• Normalleşmeyle birlikte mal ihracatında görülen toparlanma ve emtia fiyatlarının görece düşük seviyelerinin önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini desteklemesi beklenmekte. Turizmde kısmi bir iyileşme belirtilse de önceki PPK karar metnine göre ifadelerde bir değişim gözlenmemekte.
• Bir sonraki PPK toplantısı 22 Ekim'de gerçekleşecek. Yakın zamanda ise 2021-2023 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi Programı'nın açıklanması bekleniyor. Başta büyüme olmak üzere enflasyon, cari denge gibi makroekonomik göstergelerin nasıl şekillendirileceği piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecektir.
Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalelerine tekrar dönebilir.