Türkiye Ekonomisi: TCMB Faiz Kararı
Para politikasına esneklik sağlandı, likidite kanalıyla sıkılaştırma sürebilir.
Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, faiz artırımı beklentilerinin aksine %10,25 seviyesinde sabit bıraktı. Ancak geç likidite penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı (GLP) ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkı 150 baz puandan 300 baz puana çıkardı ve GLP faiz oranını %14,75 seviyesine yükseltti. Böylece likidite yönetimine ağırlık verilerek ek sıkılaştırma için para politikasında esneklik sağlanması amaçlanıyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de bu yolla artışını sürdürebilir.
Merkez Bankası'nın piyasayı fonlamasında kullandığı en yüksek borç verme faiz oranı olan GLP'deki artış ise şu anlama geliyor: Halihazırda Merkez Bankası, ağırlıklı olarak geleneksel ihale ile fonlama gerçekleştirirken, bunun ortalama faizi, GLP faizine yakın gerçekleşiyor. Örneğin, dün 1 aylık geleneksel repo ihalesinde ortalama faiz %13,31 ile eski GLP faizi olan %13,25 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Dolayısıyla GLP'deki artış geleneksel ihalelerle sağlanan fonlamanın maliyetini artırmak için de alan tanıyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ardından ilk tepki olarak TL varlıklar baskı altında kalırken, fonlama kompozisyonu ve maliyetin gelişimi piyasaların merceğinde olmayı sürdürecek.
Dikkat Çeken Noktalar:
• Kredilerde normalleşme, ithalatta dengelenme ve ihracatta güçlü toparlanmaya atıf yapılarak politika faizinin sabit bırakıldığı görülüyor. Enflasyonist baskıların ise GLP'deki alan kullanılarak likidite tedbirleriyle hafifletilmesi amaçlanıyor.
• İktisadi faaliyette toparlanmanın devam ettiği vurgulanırken, büyüme görünümüne ilişkin ifade bir kademe yumuşatılmış. Önceki metinde üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanmaya yönelik atıf vardı.
• Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı belirtilmiş, mal ihracatındaki toparlanmanın daha güçlü seyrettiği vurgulanmış. Turizm gelirlerinde bir önceki metinde iyileşmeye atıf yapılmıştı, güncel metinden turizmle ilgili ifadelerin çıkarıldığını görüyoruz.
• Bir önceki PPK karar metninde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğiliminin bireysel kredilerde de başladığı ifade edilmişti. Güncel metinde ticari ve bireysel kredilerde normalleşme eğiliminin belirginleştiğine değinilmiş.
• Bir sonraki PPK toplantısı 19 Kasım'da gerçekleşecek. Bunun öncesinde 28 Ekim'de TCMB Enflasyon Raporu'nu takip edeceğiz. Enflasyon tahmininin revize boyutu ve para politikasına dair mesajlar önemli olacaktır.