Türkiye Ekonomisi: Ekim Sanayi
Üretimi
Dördüncü çeyreğe beklentilerden güçlü bir başlangıç
Ekim ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yıllık bazda beklentilerin üzerinde (Bloomberg:%8,4, Foreks:%7,1) %10,2 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ekim ayında aylık %0,8 düşüş beklentisine karşılık aylık %1,1 artış kaydetti. Eylül ayı yıllık verisinin de %8,1 artıştan %8,3 artışa revize olduğunu görüyoruz. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,8 artmıştı.
Hatırda Kalması Gerekenler:
• Sanayi üretiminin ana alt kalemlerinden ara malı, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malı imalatındaki aylık artış, manşet sanayi üretimindeki artıştan daha güçlü gerçekleşmiş. Sektör bazında madencilik ve elektrik, gaz ve buhardaki aylık düşüşe karşın imalat sanayi aylık artışını sürdürmüş. Teknoloji bazında ise eylülde güçlü artış sergileyen yüksek teknoloji kalemi haricinde diğer teknoloji kalemlerinde aylık artış devam ediyor. Ekim ayında ihracatımız rekor kırmıştı, bununla uyumlu olarak önemli ihracat kalemlerimizden motorlu taşıtta güçlü bir artış görüyoruz. Detaylarda aylık bazda içecek imalatı ve eczacılıktaki güçlü artışı, motorlu kara taşıtları, elektrikli teçhizat, mobilya, tekstil, ağaç ürünleri, kok kömürü, kauçuk plastik, kimyasal ürünler, makine ve teçhizat hariç fabrikasyon metal ürünleri, inşaat sektörüne öncü olan diğer metalik olmayan ürünlerin imalatı, gıda ürünleri, giyim, ana metal sanayi izlemiş. Yatırım/sermaye malındaki azalışla uyumlu olarak makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında düşüş görüyoruz. Ayrıca diğer ulaşım araçlarının imalatı (gemi ve vagon yapımı vs…) sanayi üretimindeki yükselişi sınırlamış.
• Kasım ayında imalat PMI, artan vaka sayısı ile birlikte üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama ile 53,9 seviyesinden 51,4'e geriledi ancak 50 büyüme eşik değerinin üzerinde kalmayı sürdürdü. Kasım ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı artmayı sürdürürken, elektrik tüketimi de ortalamasının üzerinde seyretti. Bununla birlikte ihracat ekim ayına göre yavaşladı, ancak salgın öncesi seviyelerin üstünde seyretti. Dolayısıyla kasım ayında sanayi üretimindeki olumlu seyrin hız keserek sürmesini bekleyebiliriz. Aralık ayında ise sanayi üretimine fikir vermesi açısından izlediğimiz elektrik tüketiminin, aralık ayının ilk 13 gününde kasım ayına benzer şekilde ortalamanın üzerinde seyrettiğini görüyoruz ancak gerek Euro Bölgesi'nde ve yurt içindeki kısmi kısıtlamalar gerekse sanayi üretiminin Aralık 2019'daki yıllık %9 artışının oluşturduğu güçlü baz etkisinin sanayi üretiminin hız kesmesine sebep olabileceğini düşünüyoruz. Neticede TCMB'nin finansal koşulları sıkılaştırıcı adımlarının yanında, Avrupa'da pandemiye karşı kısıtlayıcı önlemlerin artması önümüzdeki dönemde sanayi üretimindeki artışı yavaşlatacaktır.
• Mevcut veriler bu yıl %0,3 olan YEP tahmininden daha iyi bir büyümeyi garantiledi, biz bu yıl için %1 civarında bir büyüme çalışmaktayız.