Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı
Sıkılaşan finansal koşullara karşın anket göstergeleri olumlu görünümünü sürdürüyor.
Son çeyrekteki görünüme dair fikir veren ilk verilerden olan ekim ayı öncü göstergeleri, sıkılaşan finansal koşullara rağmen eylül ayından da güçlü artış sergileyerek büyüme görünümüne dair olumlu mesaj verdi.
Ekim ayında başta hizmet sektörü ve reel kesim güven endeksi olmak üzere inşaat sektörü ve perakende sektör güven endeksinin arttığını görüyoruz. TCMB tarafından ağustos ayından beri atılan likidite sıkılaştırıcı adımların eylülde politika faiz artırımı, ekimde GLP borç verme faizindeki artırımla güçlendirilmesi ve salgının gidişatı kasım ve aralık ayı güven endekslerinin seyrinde belirleyici olacak.
Hatırda Kalması Gerekenler
• Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE), ekimde 4 puan artarak 109,7 seviyesine çıktı ve Şubat 2018'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak iyimserlik eşik noktasının üzerindeki görünümünü sürdürdü. RKGE'nin alt kalemlerinden genel görünüme dair fikir veren genel gidişat endeksi, geçen ay 100 eşik değerinin altına gerilerken, ekim ayında 101,4'e iyileşti.
• Pandeminin en derin hissedildiği nisan ayında %61,9 seviyesini gören arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı, üst üste 6 ay artarak %74,9 seviyesine gelerek salgın öncesi seviyelere yakınsamakta.
• Gelecek 3 ayda üretim hacmi ve toplam istihdamda iyileşme beklentisi olsa da geleceğe yönelik ihracat siparişleri beklentilerinin muhtemelen artan küresel koronavirüs vaka sayısı nedeniyle hafif aşağı çekildiğini görüyoruz. Dikkat çekici olarak sabit sermaye yatırım harcaması artan faiz oranlarına karşın yatırımlar için olumlu sinyal vermeyi sürdürüyor.
•İnşaat sektörü, tüketici ve reel sektör güven endekslerinin pandemi öncesi döneminden daha iyi bir seviyede oldukları görülürken, artan vaka görünümüne karşın hizmet sektörü güven endeksinin de mayıs ayından bu yana artışını sürdürdüğüne şahit oluyoruz.