Merkez Bankası, 2019 yıl sonu enflasyon tahminini 0,7 puan aşağı güncelleyerek %14,6 seviyesinden %13,9 seviyesine çekti. 2020 yıl sonu enflasyon tahminini ise %8,2'de sabit bıraktı. Halihazırda enflasyon haziran ayında %15,7 seviyesinde bulunuyor.
- 2019 yıl sonu enflasyon tahminini %13,9 seviyesine getirdi. (Orta noktası %13,9 olmak üzere %11,5-%16,3 tahmin aralığı)
- 2020 yıl sonu enflasyon tahminini %8,2'de sabit bıraktı.(Orta noktası %8,2 olmak üzere %5,2-%11,2 tahmin aralığı)
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, faiz indirimi için manevra alanı olduğunu yineledi ve makul getiriden ne kastedildiğini de açıkladı.
5 SORUDA ENFLASYON RAPORU
Varsayımlardaki Güncellemelerinin Toplu Hali
Raporda öne çıkan diğer gelişmelere baktığımızda,
- Başkan Uysal, daha önce gerçekleştirdiği basın mülakatında belirttiği “makul reel getiri" ifadesine de açıklık getirdi. Başkan Uysal, kendileri için makul reel faiz oranının, ekonominin iç ve dış dengesini gözeten ve bunu yaparken de enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayan bir parasal duruşu ifade ettiğini belirtti. Makul reel getiriyi nötr faiz olarak düşünmek gerektiğini; makul reel getiri için enflasyondaki ana trende odaklandıklarını ve ayrıca TCMB'nin; enflasyonda piyasa beklentisi, kendi tahminleri ve gerçekleşmeleri ile kredilerdeki büyümenin dikkate alınacağını ifade etti.
- Başkan, iktisadi faaliyetteki ılımlı seyrin enflasyondaki düşüşü destekleyeceğini, işlenmemiş gıda enflasyonunun beklenenden olumlu seyrettiğini, temel mal grubundaki düşüş eğiliminin devam ettiğini, enflasyon görünümünde talep kaynaklı aşağı yönlü risklerin mevcut olduğunu ve enflasyon üzerindeki birikimli döviz kuru etkisinin azaldığını belirtti. Bunun yanında, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceğini öngördüklerini ifade etti.
- Türkiye'nin ülke risk priminin haziran ortalarından bu yana gerilediği ve TL'de ima edilen kur oynaklığının mevcut rapor döneminde azaldığı da vurgulandı.
Para Politikası ve Görünüm
- Başkan Uysal, küresel çapta belirsizliklerin 2019 küresel görünümüne ilişkin riskleri aşağı yönlü tuttuğunu ve tahminlerde küresel finansal koşulların ılımlı seyredeceğini öngördüklerini belirterek, parasal duruşta enflasyon ana eğilimine odaklandıklarını ve nihai parasal duruşun enflasyondaki düşüşün kalıcılığına odaklanacağını vurguladı.
- Başkan Uysal ayrıca, parasal duruş konusunda emsal ülkelerin reel faizlerini de dikkate aldıklarını, aldıkları kararların açıklanan verilere bağlı olacağını ve temkinli bir parasal duruş belirlediklerini de belirtti. Başkan Uysal, “emsal ülkeler"in, büyük ölçüde piyasada takip edilen ülkeler olduğunu ve emsal ülkeler konusunda gerekirse bir iletişim yapabileceklerini de ifade etti.
- Bunun yanında, Başkan Uysal, yurt içi yerleşiklerin portföy tercihlerini de takip ettiklerini, son dönemde dolarizasyonun ciddi seviyelere geldiğini gördüklerini ve dolarizasyonda bir miktar daha pozitif döneme girileceğini öngördüklerini de belirtti.
- Başkan Uysal, öte yandan TCMB olarak rezerv artırma konusunda ciddi iradelerinin bulunduğunu ve rezervleri güçlendirmek istediklerini, rezervleri artırırken bunu piyasa koşullarını değerlendirerek yapacaklarını belirterek, bu kapsamda, farklı enstrümanları rezerv artırımı noktasında önümüzdeki dönemde değerlendirmeye alabileceklerinin de sinyalini verdi.
- Başkan Uysal, ayrıca PPK toplantı sayısının 12'ye çıkarılmasını değerlendireceklerini ve gerektiğinde faiz koridorunun kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.
Enflasyon Raporu'nda küresel enflasyon ve büyüme görünümüne de ayrı bir yer verilmekte. Consensus Forecasts bültenleri baz alınarak Merkez Bankası'nın, küresel ekonominin görünümüne ilişkin değerlendirmelerini incelediğimizde,
- 2019 yılına ilişkin enflasyon beklentilerinin, bir çok ülkede yatay seyretmekle birlikte, gelişmiş ülkeler içerisinde İspanya ve Japonya'da; gelişmekte olan ülkelerde ise, Hindistan, Brezilya ve Rusya'da bir önceki rapor dönemine göre aşağı yönlü güncellendiği görülmekte. Son dönemde düşen petrol fiyatlarının yanında, küresel büyüme görünümünün zayıf seyretmesi enflasyonu aşağı yönlü baskılıyor.
- İktisadi faaliyetteki yavaşlama eğilimi ve zayıf seyreden enflasyon oranları ise, merkez bankalarını daha genişlemeci bir para politikasına yönlendirmekte. Nitekim, Fed, ECB, BOJ ve BoE gibi gelişmiş ülke Merkez Bankaları son dönemde parasal genişleme sinyali verirken, onları birçok GOÜ Merkez Bankalarının da takip ederek parasal gevşeme trendine katıldıkları gözlenmekte.
Küresel ticarete ve iç politikaya ilişkin belirsizlikler nedeniyle Euro Bölgesi'nde bu yıl durağan bir seyrin sürmesi beklenirken, gelecek yıl genelinde yaşanan ekonomik yavaşlamanın yaşanacağı tahmin ediliyor.
Özellikle, Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya ekonomisinde bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerinin, küresel ekonomideki yavaşlama, küresel ticaret gerilimleri ve Brexit'e yönelik endişeler kapsamında azalan ihracat ve üretim nedeniyle 2019 ve 2020 yılları için aşağı yönlü revize edilmesi dikkat çekiyor. Öte yandan, Asya Pasifik ve Latin Amerika bölgeleri için de 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin büyüme aşağı yönlü revize edilmiş.