Türkiye Ekonomisi: Ocak Sanayi Üretimi
Yeni seri ile daha dinamik bir ölçüm bizimle
Yeni seriyle hesaplanan sanayi üretimi yıllık %12 artarken; bir önceki aya göre %0,8 azaldı. Sanayi üretiminde referans yılı 2015=100 olarak revize edildi. Önceki 2010=100 idi. Aralık ayında önceki seride aylık %0,9 artış sergileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks yeni seride %2,2 artışa revize edildi. Bundan dolayı, düzeltme hareketinin de etkisiyle sanayi üretiminde %1,2 artış beklentisine karşın aylık bazda %0,8 düşüş görüldü.
Dikkat Çeken Noktalar:
- Yeni düzenleme ile daha hassas ölçümlerin sayesinde büyümeyle sanayi üretiminin korelasyonu da artmakta. Sanayi üretiminde 2017 yılındaki revizeler büyüme tahminleri üzerinde yukarı yönlü riske işaret etmekte.
- 2017 yılında ortalama yıllık %6,3 artış sergileyen sanayi üretimi yeni seriyle birlikte %8,9'a yükseldi. (Şekil 3)
- 2017 yılının tamamının ve son çeyreğine ilişkin büyüme rakamları 29 Mart'ta açıklanacak. Bizim beklentimiz 2017 yılı büyüme verisinin %7 düzeyinde gerçekleşeceği yönündeydi. Ancak Aralık ayındaki yukarı yönlü revizeyle birlikte büyüme %7 seviyesini aşabilir. (Şekil 1)
- İmalat PMI verisi 2018 yılının ilk iki ayında, 2011 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye yakın bulunuyor. İhracatta Şubat ayı rekoruyla birlikte PMI verisindeki seyir sanayi üretiminin Şubat ayında artış kaydetmesini sağlayabilir.
Şekil 1: Büyüme ile Sanayi Üretiminin İlişkisi
Kaynak: TÜİK, Ziraat
İstatistiksel Ayarlamalar
Yeni serinin daha çok firmayı içermesi açısından da daha sağlıklı bilgiyi bize sunması beklenmekte. Önceki seride 5 bin firmadan alınan bilgilerle endeks hesaplanıyordu. Yeni seride ise bu rakam yaklaşık 7 bin firmaya çıktı.
2015=100 referans yıllı sanayi üretim endeksi ile birlikte teknoloji yoğunluğuna göre ürün grupları hesaplanmaya başlandı.
Olumlu gelişmelerden bir diğeri ise 2015=100 Sanayi Üretim Endeksinin, büyüme verisi gibi zincirleme yöntemine geçilerek daha dinamik çerçeveye dayalı olarak hesaplanması ve sektörleri anlık ve kayıpsız ölçen bir endeks olarak hazırlanması oldu.
Şekil 2: Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Sanayi Üretimi
Kaynak: TÜİK, Ziraat
Şekil 3: Takvim Etkilerinden Arındırılmış Sanayi Üretimi
Kaynak: TÜİK, Ziraat
Görünüm
Verinin detaylarını da incelediğimizde bir önceki aya göre en fazla azalış -%4,3 ile yatırımlar için önemli bir gösterge olan sermaye malında gerçekleşti. Sermaye imalatındaki düşüşü %1,3 gerilemeyle dayanıklı tüketim malı izledi. Sanayi üretimini yukarı çeken ana kalemler ise aylık bazda %5,2 artışla madencilik sektörü oldu.
İmalat PMI verisi 2018 yılının ilk iki ayında 2011 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeye yakın bulunuyor. Dolayısıyla yeni serideki düzenlemenin ve serininde dalgalı özelliği nedeniyle her ne kadar Ocak ayında aylık bazda düşüş gerçekleşse de Şubat ayında sanayi üretimdeki toparlanma gözlemleyebiliriz.
Kasım 2016’dan bu yana artış trendinde olan ihracat, bu sene en iyi Şubat ayı performansını yakalarken; bunu ara malı imalatında gelecek ayki veride kendisini göstermesi muhtemel. Geçtiğimiz sene hız kazanan Avrupa ekonomileri 2018 yılında, öncü göstergeler dikkate alındığında, büyümedeki vites hızını oldukça sınırlı azaltarak dış taleple birlikte yerel imalatın desteklenmeye devam edilebileceğine işaret ediyor.
Şekil 4: İhracat ve Ara Malı İmalatının Seyri
Kaynak: TÜİK, Ziraat