Yönetim Kurulu'nun 9 üyeden oluştuğu Ziraat Bankası'nda Kurul Üyeleri, azami 3 yıl süreyle görev yapmak üzere seçilmektedir.
Ziraat Bankası, paydaşlarına yönelik katılım süreçleri oluşturarak kurumsal yönetim süreçlerinden daha yüksek oranda katma değer sağlamaktadır.
Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerini temel alan bir kurumsal yönetim yaklaşımı benimseyen Ziraat Bankası, paydaşlarına yönelik katılım süreçleri oluşturarak kurumsal yönetim süreçlerinden daha yüksek oranda katma değer sağlamaktadır. Banka'nın kurumsal yönetim ilkeleri alanındaki referans uygulamaları, sektör açısından önemli kıyaslama ve örnek alma olanakları sunmaktadır.
Kurumsal Yönetim Politikalarında Karar Merci: Yönetim Kurulu
Yönetim Kurulu'nun 9 üyeden oluştuğu Ziraat Bankası'nda Kurul Üyeleri azami 3 yıl süreyle görev yapmak üzere seçilmektedir. Kurul'un üye sayısı faaliyetlerin etkin bir şekilde organize edilebilmesine olanak sağlayacak düzeydedir. Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Genel Müdürlük görevleri farklı kişiler tarafından yürütülmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı'nın icra görevi yoktur. Yönetim Kurulu Üyelerinin tamamı, SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde yer verilen Yönetim Kurulu Üye seçiminde aranan asgari niteliklere sahiptir. Ayrıca, Banka'nın Yönetim Kurulu Üyeleri'nin çoğu Bağımsız Üye niteliğine haizdir.
Banka'nın Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum, izleme denetleme ve süreçleri iyileştirmek amacıyla Yönetim Kurulu'na öneriler sunma faaliyetleri, Kurumsal Yönetim Komitesi tarafından yerine getirilmektedir.
Tablo: Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyeleri
Üye | Görevi |
Muharrem KARSLI | Başkan |
Yusuf DAĞCAN | Başkan Vekili ve Üye |
Hüseyin AYDIN | Genel Müdür ve Üye |
Fahrettin ÖZDEMİRCİ | Üye |
Feyzi ÇUTUR | Üye |
Metin ÖZDEMİR | Üye |
Mustafa ÇETİN | Üye |
Cemalettin BAŞLI | Üye |
Salim ALKAN | Üye |
Ziraat Bankası'nda günlük faaliyetlerin sevk, idare ve koordinasyonundan en geniş anlamda, tam yetkili ve sorumlu kişi Genel Müdür'dür. Banka'da her biri belirlenmiş bir alandan sorumlu olan 9 Genel Müdür Yardımcılığı bulunmaktadır. Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları, Ziraat Bankası Üst Yönetimi'ni oluşturmaktadır.
Bankacılık ve Ticaret Kanunu ile Tam Uyum
%100 kamu sermayeli bir banka olan Ziraat Bankası'nda gerçek kişi konumunda nihai hakim pay sahibi bulunmamaktadır. Banka'nın sermayesinin tamamı T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na (Hazine) aittir. Ziraat Bankası'nda en yüksek yönetişim organı olan Yönetim Kurulu ve Banka'da faaliyet gösteren komitelerin seçim süreçleri Esas Sözleşme'nin 3. bölümünde düzenlenmiştir. Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyeleri'nin yanı sıra Banka'nın üst düzey yönetimini oluşturan profesyonel yöneticilerinin bir bölümü, Ziraat Finans Grubu'nu oluşturan iştirak şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği görevleri üstlenmektedir. Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin Banka dışında görev almaları konusundaki prensipler Bankacılık Kanunu, TTK ve diğer ilgili mevzuat ile uyumludur.
Ziraat Bankası'nda optimum sayıda müfettiş ile denetim faaliyeti gerçekleştirilmesi için teftiş ve soruşturma görevlendirmeleri etkin bir şekilde izlenmektedir.
Ziraat Bankası'nın Türk Ticaret Kanunu, Bankacılık Kanunu ile ilgili diğer hükümler uyarınca oluşturduğu komiteler:
Banka Yönetim Kurulu, ihtiyaç halinde veya gerek görülmesi durumunda başka komiteler kurmaya yetkilidir.
İç Denetim, İç Kontrol ve Risk Yönetimi Alanındaki Yenilikçi Uygulamalar
İç Denetim Alanındaki Yenilikçi Uygulamalar
Uluslararası bankacılık sektöründeki yenilikçi uygulamaları yakından takip eden Ziraat Bankası'nda şube denetimleri Bankamız müşteri odaklı denetim modeli çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Üretilen raporlar e-imza ile Banka'nın Sanal Arşivi'ne kaydedilirken, etkin kaynak kullanım stratejisi doğrultusunda fiziki çıktıları alınmamaktadır.
İç Denetim Etkinliğini Artıracak Önlemler
Ziraat Bankası'nda optimum sayıda müfettiş ile denetim faaliyeti gerçekleştirilmesi için teftiş ve soruşturma görevlendirmeleri etkin bir şekilde izlenmektedir. İş Gücü/Zamanın etkin bir şekilde planlanması için görevlendirme ekranları ile optimal görev dağılımının hızlı ve etkin bir şekilde yapılması planlanarak Zaman/Maliyet tasarrufunda önemli ilerlemeler sağlanmaktadır. Ziraat Bankası'nın yurt dışı şube/iştirakler ve yurt içi iştiraklerinin denetimi için ise Web Tabanlı Denetim Modeli çalışması başlatılmıştır. Bu model ile farklı iş kolları ve ülkeler nezdindeki denetimlerin mümkün olduğunca aynı/dönüştürülebilir rapor formatıyla sonuçlandırılması çalışmaları devam etmektedir. Bunun yanı sıra, Denetim Modeli referans alınarak Banka'nın Bilgi Sistemleri Süreç denetiminin sistem üzerinden yapılmasını sağlayacak bir model oluşturulmaya başlanmıştır. Bu modelle birlikte Ziraat Bankası bilgi sistemleri süreci denetimi daha sade bir yapıya kavuşacaktır.
ZİRAAT BANKASI, ŞUBELERİNİN ANLIK KONTROL EDİLMESİNİ SAĞLAYACAK ANLIK KONTROL PROJESİ'Nİ 2015 YILINDA HAYATA GEÇİRMİŞTİR.
Anlık Kontrol Projesi
Ziraat Bankası, şubelerinin anlık kontrol edilmesini sağlayacak Anlık Kontrol Projesi'ni 2015 yılında hayata geçirmiştir. Bu sistem sayesinde belirlenen risk kriterleri kapsamında şubelerin işlemleri, işlemin gerçekleştirildiği anda Anlık Kontrol Ekibi tarafından tetkik edilmeye, hata tespit edilmesi durumunda şubeler ile paylaşımda bulunularak gün tamamlanmadan önlem alınmaya başlanmıştır. Ziraat Bankası, paydaşları açısından da referans oluşturan bu proje sayesinde hatalı işlemler sonucu oluşacak maliyeti azaltarak önemli oranda zaman, enerji ve kağıt tasarrufu da sağlamaktadır. Ziraat Bankası, 2016 yılında anlık kontroller kapsamında yer alan senaryoların geliştirilmesi için risk odaklı bakış açısını temel alan bir çerçevede daha fazla işlemin kısa sürede incelenmesi ve aksiyon alınmasına yönelik iç kontrol sisteminin etkinliğini artırmayı hedeflemektedir.
Ziraat Bankası, 2016 yılında da Ziraat Finans Grubu'nun diğer üyeleriyle eşgüdümlü bir biçimde yerel ve uluslararası düzenlemeleri dikkate alan, teknoloji odaklı uyum süreçleri geliştirmeyi hedeflemektedir.
Ziraat Bankası, 2016 yılında içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşım ile kredi riskinin ölçülmesine yönelik olarak kapsamlı bir proje başlatmayı hedeflemektedir.
"Müşteri Risk Derecelendirme" Çalışmaları
Faaliyetlerini "Müşterini Tanı" prensibi çerçevesinde yürütmekte olan Ziraat Bankası, "Müşteri Risk Derecelendirme" çalışmaları kapsamında 2015 yılında; müşterilerin mesleği, iş geçmişi, mali durumu, hesapları, ticari faaliyetleri, yerleşik olduğu ülke gibi göstergeler dikkate alınarak aklama ve terörün finansmanı açısından risk profillerini çıkarmak, böylelikle yüksek riskli müşterileri, iş ilişkilerini ve işlemleri belirlemek, devamlı olarak takip edebilmek amacıyla ana bankacılık sistemine entegre bir modül oluşturmuştur. Bu modül aracılığı ile müşteriler risk kategorilerine göre sınıflandırılmış, yüksek riskli müşterilere ilişkin aksiyon alınabilmesi sağlanmıştır.
Ziraat Finans Grubu çatısı altında yer alan yurt dışı şube ve iştiraklerin, suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik faaliyette bulundukları sektör, ülke düzenlemeleri ve uluslararası düzenlemeler dikkate alınarak, süreçlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yerinde ve/veya uzaktan destek verilmeye 2015 yılında da devam edilmiştir. Ziraat Bankası, 2016 yılında da Ziraat Finans Grubu'nun diğer üyeleriyle eşgüdümlü bir biçimde yerel ve uluslararası düzenlemeleri dikkate alan, teknoloji odaklı uyum süreçleri geliştirmeyi hedeflemektedir.
Risk Yönetimi Alanındaki Yenilikçi Uygulamalar
Ziraat Bankası, 2016 yılında içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşım ile kredi riskinin ölçülmesine yönelik olarak kapsamlı bir proje başlatmayı hedeflemektedir. Proje ile birlikte kredi riskinin gelişmiş yöntemlerle hesaplanmasının Banka'ya aşağıdaki rekabet üstünlüklerini sağlaması öngörülmektedir:
Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Çalışmaları
Ziraat Bankası'nda suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin çalışmalar, web sitesinde kamuoyuyla paylaşılmış olan politika kapsamında ve yürürlükteki yasalara uygun bir biçimde yürütülmektedir. Banka yönetimi, çalışanlarının söz konusu standartlara tam ve eksiksiz uyumunu sağlamak suretiyle ürün ve hizmetlerinin suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı amacıyla kullanılmasını engellemeye kararlıdır.
Ziraat Bankası'nda "Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik" uyarınca oluşturulan Uyum Programı'nın yürütülmesi ve bu konularla ilgili olarak düzenlenen mevzuatla belirlenen görev, yetki ve sorumluluklar Denetim Komitesi tarafından yerine getirilmektedir.
Ziraat Bankası'nda suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin çalışmalar, web sitesinde kamuoyuyla paylaşılmış olan politika kapsamında ve yürürlükteki yasalara uygun bir biçimde yürütülmektedir.
Ziraat Bankası'nda Geçerli Olan Politikalar
Ziraat Bankası Yönetim Kurulu tarafından kabul edilerek yürürlüğe alınan politikalar Banka'nın kurumsal yönetim yapısının işleyişi açısından olduğu kadar sürdürülebilirlik yönetimi açısından da büyük önem taşımaktadır.
Sürdürülebilirlik Politikası
Ziraat Bankası Sürdürülebilirlik Politikası için bkz. sf: 26-28
Ziraat Bankası'nda "çevre", Sürdürülebilirlik Politikası kapsamında değerlendirilmiştir.
Ziraat Bankası'nda 2016 yılı içinde yatırım kredilerinde uygulanacak Kurumsal Sosyal Sorumluluk politikası geliştirilmesi ve uygulanması sürecine ilişkin bir proje başlatılması hedeflenmektedir. Proje, çevre ve sosyal risk yönetimi sürecinin uygulanması için yönetsel organizasyonun güçlendirilmesini; çevre ve sosyal risk yönetim araçlarının geliştirilmesini öngörmektedir.
Bilgilendirme Politikası için bkz.
BilgilendirmePolitikasi.pdf
Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikası için bkz.
AMLPolitika.pdf
Ziraat Bankası'nın Sürdürülebilirlik Politikası ve bu kapsamda yayınlanan sürdürülebilirlik raporları kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
Ziraat Bankası, henüz halka açık olmamakla beraber, Kurumsal Yönetim İlkeleri'nin gereğinin büyük bölümünü karşılamakta ve ilgili bilgi ve belgeleri web sitesinde Türkçe ve İngilizce olarak sunmaktadır.
Aşağıdaki konular Ziraat Bankası intranetinde tüm çalışanların erişimine açık olan İK mevzuatı içerisine entegre edilmiştir:
Etik İlkeler ve Ziraat Bankası
Tüm faaliyetlerini yasal mevzuata uyumlu bir biçimde sürdüren Ziraat Bankası, Türkiye Bankalar Birliği tarafından, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 75. maddesine uygun olarak hazırlanmış ve yayınlanmış bulunan etik ilkeleri kabul etmiştir. Ziraat Bankası bu doğrultuda;
Ziraat Bankası benimsediği etik kurallar çerçevesinde; tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması, mali piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, mevduat, kredi ve ödeme sistemlerinin etkin şekilde çalıştırılması, ekonomide önemli zararlar doğurabilecek işlem ve uygulamaların önlenmesinin yanı sıra toplumsal yararın gözetilmesi ve çevrenin korunmasının gözetilmesi amacıyla faaliyetlerinde aşağıdaki ilkeleri göz önünde bulundurmaktadır.
www.ziraatbank.com.tr adresinde yer alan kurumsal web sitesi, kamuoyunun en güncel bilgi ile aydınlatılması konusunda önemli rol oynamaktadır.
Ziraat Bankası Yatırımcı İlişkileri Birimi
Ziraat Bankası'nın organizasyon yapısı içerisinde önemli bir konumda bulunan Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Bölümü altında faaliyetlerini sürdüren Yatırımcı İlişkileri Birimi, olası bir halka arz durumunda, pay sahipleriyle ilişkileri yürütmek ve mevzuatın belirlediği şeffaflığı sağlamak adına çalışmalarını yürütmektedir. Birim, başta bilgi almak ve inceleme hakkı olmak üzere pay sahipliği haklarının korunması ve kullanılmasının kolaylaştırılmasında etkin rol oynamaya hazırdır. Bu kapsamda, Banka, henüz halka arz olmasa da halka arz olan bir şirket gibi alması gereken aksiyonları yerine getirmektedir.
Ziraat Bankası Kurumsal Web Sitesi
www.ziraatbank.com.tr adresinde yer alan kurumsal web sitesi, kamuoyunun en güncel bilgi ile aydınlatılması konusunda önemli rol oynamaktadır. Ziraat Bankası, henüz halka açık olmamakla beraber, Kurumsal Yönetim İlkeleri'nin gereğinin büyük bölümünü karşılamakta ve ilgili bilgi ve belgeleri web sitesinde Türkçe ve İngilizce olarak sunmaktadır. İnternet sitesinde ticaret sicil bilgisinden güncel ortaklık ve yönetim yapısına, Esas Sözleşme'den özel durum açıklamalarına, finansal raporlardan faaliyet raporlarına kadar çok sayıda belge yer almaktadır.
İnternet sitesinde yer alan Sürdürülebilirlik sekmesinde ise, Ziraat Bankası'nın Sürdürülebilirlik Politikası ve bu kapsamda yayımlanan sürdürülebilirlik raporları kamuoyu ile paylaşılmaktadır.