Ziraat Bankası, 2015 yılında Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki tedarikçilerine 504 milyon TL seviyesinde ödeme gerçekleştirmiştir.
Ziraat Bankası mevcut ve potansiyel iş ortakları ile karşılıklı güven ve işbirliğine dayalı, sürdürülebilir iş ilişkileri geliştirmektedir.
Coğrafi yaygınlık açısından Türkiye'de faaliyet gösteren en geniş hizmet ağlarından birine sahip olan Ziraat Bankası, aynı zamanda geniş bir tedarik zincirine de sahiptir. Yönetim Kurulu onaylı Tedarikçi Politikası ve Genel Sorumluluk İlkeleri'nin yanı sıra Ziraat Bankası'nın Satınalma Yönetim Sistemi ışığında satın alma süreçlerini yöneten Banka, mevcut ve potansiyel iş ortakları ile karşılıklı güven ve işbirliğine dayalı, sürdürülebilir iş ilişkileri geliştirmektedir.
Çok Boyutlu Satın Alma Süreçleri
Ziraat Bankası günlük hizmet döngüsü kapsamında; şube ve Genel Müdürlük birimlerinin ihtiyaç duyduğu sarf malzemelerinden temizlik hizmetlerine, yiyecek içecek hizmetlerinden personel taşıma hizmetlerine, bakım ve onarım hizmetlerinden eğitim ve reklam hizmetlerine kadar çeşitli konularda şirket, kurum ve kişilerden ürün ve hizmet tedarik etmektedir.
Ziraat Bankası, aynı zamanda, çekirdek bankacılık işinin yürütülmesi açısından kritik ve vazgeçilemez nitelikte olan bilişim hizmetleri, kart basım hizmetleri, güvenlik hizmetleri ve ekspertiz hizmetleri gibi konularda da ürün ve hizmet satın almaktadır.
Yerel Ekonomiye Güçlü Destek
Yerel ekonomiyi desteklemek adına şube ağının ihtiyaçlarını yerel tedarikçilerden sağlayan Ziraat Bankası, fiyat avantajlı ürün ve hizmetleri tek bir tedarikçiden yüklü miktarlarda satın almayı da stratejik olarak tercih edebilmektedir.
Ziraat Bankası, 2015 yılında Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki tedarikçilerine 504 milyon TL seviyesinde ödeme gerçekleştirmiştir. Ziraat Bankası, raporlama döneminde tüm doğrudan satın alımlarını Türkiye'deki yerleşik tedarikçilerden yapmıştır.
Tedarikçi zincirini özenli, rekabete imkân tanıyan ve şeffaf bir yaklaşım kapsamında yöneten Ziraat Bankası, satın alınan ürün ve hizmetler hakkında tedarikçi seçimlerini birden çok parametreyi dikkate alarak gerçekleştirmektedir.
Ziraat Bankası, mevcut veya gelecekteki satın alma ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyelde tedarikçilerden ürün/hizmet satın alımı yapmak üzere, ilgili şirketlerle ilişkilerde aşağıdaki hususları dikkate almanın yanı sıra tedarikçi ziyaretleri gerçekleştirmektedir.
Raporlama döneminde, Ziraat Bankası'nın bilgisi dahilinde insan hakları veya çevre konusunda soruşturmaya konu edilmiş bir tedarikçi bulunmamaktadır.
Satın Alma Süreçlerinde Çevresel ve Sosyal Denetim
Satın alınacak işin/hizmetin niteliğine göre çevresel ve sosyal nitelikleri de barındıran konular Ziraat Bankası tarafından teknik şartnameler ışığında titizlikle incelenmektedir. Örneğin; temizlik firması elemanları için alınacak kıyafetlerin azor boya içermemesi, kanserojen madde ihtiva etmemesi; ATM ve POS makbuzlarının termal özellikte olması; BT ürünlerinin az enerji tüketen ürünlerin olması bu kapsamda değerlendirilebilmektedir.
Tedarik zinciri yönetiminde kanun ve mevzuata tam uyumu hedefleyen Ziraat Bankası'nın tedarikçi sözleşmeleri, Türkiye'de geçerli olan ve ticari hayatı düzenleyen hukuk ve mevzuat çerçevesinde düzenlenmektedir.
SATIN ALINACAK İŞİN/HİZMETİN NİTELİĞİNE GÖRE ÇEVRESEL VE SOSYAL NİTELİKLERİ DE BARINDIRAN KONULAR TEKNİK ŞARTNAMELER IŞIĞINDA TİTİZLİKLE İNCELENMEKTEDİR.
Evrensel Standartlara Tam Uyum
Tedarikçilerin seçiminde; insan haklarına saygı temelinde yasalara/mevzuatlara uyum, zorla çalıştırma ve suiistimalin engellenmesi, çocuk işçi çalıştırmama, ayrımcılıkla mücadele, iş sağlığı güvenliği gibi konulardaki tutumları dikkate alınmaktadır. Genel kabul görmüş bu evrensel kriterlere aykırılık durumlarında Banka ilgili tedarikçiler ile çalışmama, ihale yasaklısı konumuna getirmek gibi yaptırımlar uygulamaktadır.
Raporlama döneminde, Ziraat Bankası'nın bilgisi dahilinde insan hakları veya çevre konusunda soruşturmaya konu edilmiş bir tedarikçi bulunmamaktadır.
Ziraat Bankası, tedarikçilerle olan ilişkilerinde genel hukuki çerçeveye ek olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun "Bankaların Destek Hizmeti Almalarına ve bu Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesine İlişkin Yönetmelik" hükümlerini de uygulamaktadır. Bu kapsamda, Ziraat Bankası adı geçen Yönetmelik'te belirlenen konularda tedarikçilerini periyodik olarak denetlemektedir.